Nedaudz smalki un manierīgi - intervija ar Ainu Balaško

Ievietots: 2021-04-20 , Latvijas vācu savienība
Esam lepni, ka ifa (Institut für Auslandsbeziehungen) Facebook un Instagram profilā Mind_Netz projekta “Sievietes vācu mazākumtautībā” ietvaros lasāma intervija arī ar mūsu mīļo Ainu Balaško, kuras entuziasms, zināšanas un mūžīgā vēlme attīstīties un attīstīt ir milzīgs ieguldījumu vācu mazākumtautības biedrību attīstībā Latvijā. Piedāvājam iepazīties ar intervijas tulkojumu latviešu valodā. Ar orģinālu vācu valodā aicinām iepazīties šeit.

Šodien mūsu sērijas “Sievietes vācu mazākumtautībā” ietvaros iepazīstināsim jūs ar Ainu Edīti Balaško no Latvijas. Aina ir apbrīnojami radoša un interesanta personība!

Kas ir tas Jūsu ikdienā, kas atgādina, ka esat vāciete?

Vācu dziesmas, ko savā bērnībā dziedāju kopā ar mammu un vecmāmiņu, vēl jo projām skan manās ausīs. Savu identitāti cieši saistu ar vācu dziesmām. Es vēl jo projām dziedu arī mūsu ansamblī “Morgenrot”. Arī manu ģērbšanās stilu – nedaudz smalku un manierīgu – ir iedvesmojis vācu tautastērpi. Es labrāt nēsēju pērles, šleifes, baltas blūzes, melnas vestes un samta svārkus.

Kāpēc Jūs sākāt darboties vācu mazākumtautības kustībā?

Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas, mēs atkal varējām sākt izkopt savu identitāti. Es piedalījos Rīgas Vācu kultūras biedrības dibināšanā un piedalījos daudzos projektos. Kopš 2005. gada es vadīju Latvijas Vācu savienību un ar lielu atbildības sajūtu sekoju visām vācu mazākumtautības biedrību aktivitātēm Latvijā. Svarīgs mērķis manā darbībā vienmēr ir bijis arī atbalstīt un veicināt jaunās paaudzes ienākšanu mūsu darbā. Esmu rūpējusies par paaudžu nomaiņu vācu mazākumtautības darbībā. Man vienmēr ir bijis svarīgi palikt jaunai domāšanā un atbalstīt jauniešus.

Par kuru no projektiem izjūtat īpašu lepnumu?

2009. gadā divās valodās tika izdota grāmata “Vācu kultūra Latvijā. Ieskats vācu-latviešu novadu kultūras un vācu biedrību vēsturē. 2013. gadā tai sekoja grāmata “Vācu kultūra Latvijā. Vācu arhitekti Latvijā”. Šīs grāmatas mēs izdevām kopā ar Ilzi Gardu. Mans sapnis ir sagatavot un izdot arī trešo daļu par vācu mūziku.